18/02/2023
Tipus
Altres edificis i monuments emblemàtics

La Torre de les Aigües del Besòs es va construir en la dècada de 1880 finançada per l'industrial Xavier Camps i amb projecte de l'arquitecte Pere Falqués.La seva inauguració es va produir al juny de 1882 quan va arribar als 51 metres d'altura, aconseguint posteriorment els 63 metres (altura actual) i els 303 graons, lluny per això dels 80 metres previstos inicialment. Tot i la reducció d'altura, va esdevenir la construcció més alta de Barcelona de l'època. La seva funció original va ser la d'emmagatzemar i abastir d'aigua a la ciutat aprofitant les aigües subterrànies del riu Besòs, que van ser declarades aptes per al consum humà. Després posar-se en dubte la qualitat de l'aigua, el projecte va fracassar i, amb el temps, l'aigua va passar a tenir un ús industrial i la torre va quedar lligada definitivament al desenvolupament industrial de Barcelona durant gairebé un segle.

Entre 2010 i 2012 la torre i la casa de les vàlvules (edifici annex que albergava la maquinària necessària per impulsar l'aigua fins al dipòsit de la torre) es van rehabilitar amb fons de l'Ajuntament de Barcelona. Actualment es pot visitar amb una guia. La visita comença al soterrani i s'arriba fins a la terrassa, que disposa de vistes privilegiades de Barcelona. A cada pis la guia realitza una parada per explicar les seves peculiaritats, afegint interessants matisos i anècdotes al relat general sobre la seva història i arquitectura.

Curiositat: la Torre de les Aigües és única en el seu gènere ja que està construïda només amb maons, sense cap element o biga de ferro. Tot i ser una construcció de caràcter tècnic, l'arquitecte va voler dotar-la de elements arquitectònics ornamentals, de tal manera que cap dels pisos és igual.

Horari de visita de La Torre de les Aigües del Besòs (2023)

  • Dimecres i dissabtes: 12:00 h.
  • Tancada a l'agost.
  • Les visites es fan en català o en espanyol, i en altres idiomes a petició.

Preu

  • Entrada individual: 6 € per anticipat i 7 € a la torre.
  • Entrada reduïda per a jubilats, aturats, joves entre 12 i 18, i carnet de biblioteques: 5 €.
  • Entrada gratuïta per a nens menors de 12 anys (cadascú ha d'anar acompanyat d'un adult).
  • Entrada per a grups (màxim 15 persones): 5 € per persona.

Comprar entrades

On és?

Ciutat
Barcelona
Zona
Poblenou
Codi postal
08019
Adreça
Plaça de Ramon Calsina

Com arribar

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
El codi de llengua del comentari.

HTML restringit

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.

He llegit i accepto la política de privacitat. Les dades recollides en aquest formulari de comentaris només seran utilitzades per a una eventual publicació del teu comentari i per enviar-te un correu electrònic d'avís de publicació.