Tipus d'activitat
Festes locals

La Nit de Sant Joan és una festivitat cristiana d'origen pagà en què s'encenen fogueres i es llancen focs artificials i petards. Encara que es celebra la nit del 23 al 24 de juny, està associada al solstici d'estiu (21 de juny) i als ritus pagans que, amb les fogueres, buscaven augmentar la força del sol en el seu camí cap al solstici d'hivern. El foc, al seu torn, complia una funció purificadora en les persones que ho contemplaven. Si veus una foguera, atura't doncs i mira-la.

Avui en dia parlem de revetlla de Sant Joan més que de Nit de Sant Joan perquè la protagonista és la festa. No se celebra una revetlla, se celebren moltes en locals públics o privats, en cases particulars, als carrers i a les platges de Barcelona. Dies abans del 23 de juny ja es senten els primers petards: són sobretot de nens i joves que no poden esperar a la nit del 23. I és que en la revetlla de Sant Joan són els barcelonins els que compren els seus petards i focs artificials, i els llancen durant tota la nit.

Les fogueres són construïdes pels veïns o entitats de barris que busquen o aporten mobles vells per cremar. Trobaràs fogueres en moltes places de la ciutat i a les platges, i si t'animes a comprar petards o focs artificials trobaras llocs de venda en molts llocs de Barcelona.

I per acabar, ho fem amb una bona mossegada de coca de Sant Joan i una copa de cava, el menjar i la beguda típiques de la nit (o gairebé) més curta de l'any.

La Flama del Canigó

Del 22 al 23 de juny se celebra un ritual relacionat amb les fogueres de la Nit de Sant Joan, encara que el seu origen i la seva evolució va tenir, i té a veure, amb la voluntat de mantenir viva la cultura catalana. El foc de la Flama de Canigó no s'apaga mai; roman al Castellet de Perpinyà fins que el dia 22 de juny es trasllada fins al cim del Canigó. A l'arribar la mitjanit, el foc es distribueix entre una cadena de voluntaris que el portaran a les poblacions de parla catalana, en què és tradicional encendre fogueres la Nit de Sant Joan. Cada població organitza la rebuda de la Flama a la seva manera, però una part del ritual és compartida: abans d'encendre les fogueres es llegeix un missatge comú per recordar el significat de la iniciativa. A Barcelona el foc de la Flama arriba a la Plaça de Sant Jaume i des d'allà es distribueix als barris de Barcelona per encendre totes les fogueres de la ciutat.

Programa de la Flama

  • 17.00 h. Sortida de la Flama des del Camp Nou fins a la plaça de Sant Jaume. Recorregut: carrer d'Arístides Maillol, Riera Blanca, Creu Coberta, plaça d'Espanya, Gran Via, plaça de la Universitat, carrer de Pelai, la Rambla, passeig de Colom, Via Laietana i carrer de Jaume I.
  • 17.45 h. Festa de rebuda de la Flama a la plaça de Sant Jaume.
  • 18.00 h. Arribada de la Flama del Canigó a la plaça de Sant Jaume i encesa del peveter. Pilar d´honor dels Castellers de Barcelona.
  • 18.05 h. Balls de l'Àliga, dels Capgrossos Macers i dels Gegants de la Ciutat.
  • 18.15 h. Lectura del missatge de la Flama d'aquest any.
  • 18.45 h. Repartiment de la Flama.

Revetles i fogueres de la Nit de Sant Joan de 2022

Aquest any hi haurà fogueres i revetles de Sant Joan a més de 30 espais dels districtes de Ciutat Vella, Eixample, Sants – Montjuïc, Gràcia, Sarrià – Sant Gervasi, Horta Guinardó, Sant Andreu, Sant Martí i Nou Barris. De moment no se n'ha organitzat cap al districte de les Corts, però és possible que en les pròximes hores apareguin a la llista una o diverses en aquest districte. A més de les revetles i fogueres, en alguns districtes organitzen altres activitats com ara tallers de coques de Sant Joan i ratafies, cant d'havaneres o sorteigs de coques i caves.

Llista de revetlles i fogueres

Recorda que el metro funcionarà tota la nit.

Data
-
Horari
Des del vespre fins a l'alba.
Entrada
Activitat gratuïta
Ciutat
Barcelona
Adreça
Tota la ciutat

Com arribar

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
El codi de llengua del comentari.

HTML restringit

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.

He llegit i accepto la política de privacitat. Les dades recollides en aquest formulari de comentaris només seran utilitzades per a una eventual publicació del teu comentari i per enviar-te un correu electrònic d'avís de publicació.