El Corpus és una festa amb 700 anys d'antiguitat, tot i que durant un període de temps es va deixar de celebrar fins que l'Ajuntament i la Catedral de Barcelona van decidir recuperar aquesta celebració, una de les festes més antigues i belles de la ciutat. La recuperació es va dur a terme a partir de dos dels seus elements més populars de la festa: l'ou com balla i la processó . A aquests dos elements se li afegeix un tercer: la creació de catifes efímeres. Els actes commemoratius es desenvolupen principalment als patis i jardins d'edificis emblemàtics de Barcelona, on es produeix una eclosió de catifes de flors, ous com balla, repics de campanes, exposicions, xerrades, cercaviles, balls, portes obertes, pirotècnia i concerts d'orgue i la processó.
A l'edició d'aquest any 2023, hi haurà activitats a tots els districtes de Barcelona excepte a Nou Barris.
Els tres elements del Corpus Christi
L'ou com balla

L'ou com balla, una de les celebracions més singulars de Barcelona, es duu a terme des del 1637 . El costum consisteix a fer ballar un ou sobre l'aigua que llancen els sortidors de claustres, patis i jardins , que s'adornen per a l'ocasió amb motius florals i cireres. La tradició, tan senzilla com misteriosa, continua generant controvèrsia sobre el seu origen i el seu significat.
Els espais més destacats on ballarà l'ou aquest any:
- Catedral
- Arxiu de la Corona d'Aragó
- Arxiu Històric - Casa de l'Ardiaca
- Ateneu Barcelonès
- Museu Frederic Marès
- Museu Marítim
- Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes
- Jardins de Rubió i Lluch
- Església de Santa Anna
La processó
El moment culminant de la festa de Corpus a Barcelona és la processó, una desfilada amb tots els elements del seguici popular , com els Gegants de la Ciutat, l'Àliga, el Lleó, el Bou i molts més. A més, surten acompanyats de diversos grups de balls, música i amb més elements de cultura popular, com ara trabucaires, la Coronela, els Falcons i la mojiganga. La processó, que se celebra a Barcelona des de 1320 , és patrimoni cultural immaterial de la ciutat , i es duu a terme el diumenge següent a les festivitats de Corpus ( enguany serà l'11 de juny ). Els actes de la processó començaran a les 18:00 h al Pla de la Seu, al costat de la Catedral, i la processó a les 19:00 h amb la presentació de les figures festives a l'Ajuntament que fan un primer recorregut que comença a la Plaça Sant Jaume i continua pel carrer del Bisbe, la Plaça Nova i el carrer dels Arcs. A les 19:45 h es reprèn la processó a la qual se suma la processó litúrgica.
Recorregut de la processó
- Plaça Nova
- Carrer dels Arcs
- Carrer de Cucurulla
- Plaça de la Cucurulla
- Carrer del Pi
- Plaça de Sant Josep Oriol
- Plaça del Pi
- Carrer del Cardenal Casañas
- Pla de la Boqueria
- La Rambla
- Carrer de Ferran
- Plaça de Sant Jaume
- Carrer del Bisbe
- Plaça Nova
- Avinguda de la Catedral
Les catifes
Tradicionalment s'elaboraven amb pètals de flors, flors senceres i herba, però avui dia s'utilitzen més materials, com llavors, serradures i encenalls tenyits amb anilines, pòsit de cafè, càpsules de cafè i altres materials recuperats. A les catifes es representen motius diversos: religiosos, temes locals o efemèrides.
Espais emblemàtics on hi haurà catifes
- Ajuntament
- La Catedral
- La Casa dels Entremesos
- Museu Etnològic i de les Cultures del Món
- Plaça de la Virreina
- Plaça del Pi
Comentaris
Reserva processó catedral
Bon dia. Voldriem reservar assistencia processó diumenge 6 Juny 2021 per 2 persones
Corpus, reserva processó
Hola Josep,
Les entrades cal recollir-les a la sagristia de la Catedral, de dilluns a dissabte, de 10 a 12.30 h, fins a esgotar les existències.
Salutacions,
En resposta a Reserva processó catedral de Josep Fortuny Carles (no verificat)
Afegeix un nou comentari